Services Sportakkoord Nederweert

Gratis opleidingen en cursussen volgen?

Tijdens de uitvoering van het Nederweerts Sportakkoord wordt er op verschillende manieren extra geïnvesteerd in de lokale sport. Onder andere door het beschikbaar stellen van diensten om verenigingen en sportclubs te ondersteunen. Dit noemen wij services.

De verenigingen binnen gemeenten waar een lokaal sportakkoord is ondertekend, kunnen aanspraak doen op verschillende services. Denk hierbij aan ondersteunings- en opleidingsmogelijkheden voor sportclubs, kaderleden en vrijwilligers. Dit in de vorm van workshops, opleidingen, inspiratiesessies of procesbegeleidingstrajecten die verenigingen helpen om de ambities uit het lokale sportakkoord te realiseren. Inmiddels hebben ruim 40 partners zich aan het Nederweerts Sportakkoord verbonden. Dit betekent dat ook verenigingen uit Nederweert aanspraak kunnen doen op services en daar (bijna) kosteloos gebruik van maken. Samen zetten we sport en bewegen op de kaart, zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen én maken we onze verenigingen klaar voor de toekomst.

Op basis van o.a. de verenigingsmonitor, het sportakkoord en de inventarisatie tijdens de ondertekening van het sportakkoord, zetten we op dit moment in op twee services voor de verenigingen. Wij doen een aanvraag op de onderstaande opleidingen waar verenigingen kosteloos aan deel kunnen nemen:

1. Cursus pedagogisch handelen voor trainers

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een sporter misdraagt zich tijdens training of wedstrijd. Met als resultaat; andere sporters in jouw team balen, beleven minder plezier en overwegen misschien zelfs te stoppen. Dat zijn kritische momenten. Wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat iedereen plezier beleeft in jouw team? Hoe daag je elk kind uit? Hoe zorg je voor structuur en duidelijkheid binnen én buiten jouw team? Hoe ga je om met spelers die niet luisteren? Hoe ga je om met ouders? Allemaal vragen die je als trainer vaak hebt en in deze cursus beantwoord worden.

4-Sills Soccer Academy

4-Skills Soccer Academy onderscheidt zich landelijk, door een complete cursus aan te bieden omtrent het pedagogisch handelen van de trainer/leider. De cursus is geschikt voor van allerlei soorten sporten. "Wat vaak wordt vergeten binnen het opleiden van trainers/leiders, is wat van er van hen wordt gevraagd op pedagogisch gebied. Het pedagogisch handelen van de trainer/leider wordt in de meeste cursussen niet behandeld. Een groot gemis… want daar is juist waar de trainers veelal begeleiding in vragen! Wanneer er geen veilig leerklimaat is gecreëerd, of er geen controle is over het team, zal er tot goede inhoudelijke training niet veel komen."

Deze cursus heeft al plaatsgevonden. Mocht je als vereniging alsnog interesse hebben in deze sessie, laat het Manon dan weten via manon@negen.nl. Wij zullen dan bekijken of er mogelijkheden zijn.

  2. Inspiratiesessie ‘Meer vrijwilligers voor de club’

  Vrijwilligers vinden blijft moeilijk. Mensen hebben het druk en vrijwilligerswerk kost nu eenmaal tijd. Daardoor zijn het vaak dezelfde mensen die zich inzetten voor de club. De druk bij die vrijwilligers wordt door vergrijzing en krimp alleen maar groter. Daar is wat aan te doen! De aanpak ‘Vrijwilligers voor de club!’ zorgt op praktische wijze ervoor dat verenigingen nieuwe vrijwilligers vinden. Sinds 2013 zijn er in Limburg al honderden nieuwe vrijwilligers geworven. Zowel sport-, cultuur- en buurtverenigingen maakten succesvol gebruik van de methode. In 2019 behaalde handbalvereniging MEOS uit Nederweert nog een geweldig resultaat door 37 nieuwe vrijwilligers te werven. Tijdens deze inspiratiesessie worden verenigingen meegenomen in de aanpak en diverse succesverhalen.

  Deze sessie heeft al plaatsgevonden. Mocht je als vereniging alsnog interesse hebben in deze sessie, laat het Manon dan weten via manon@negen.nl. Wij zullen dan bekijken of er mogelijkheden zijn.

   3a. Opleiding vertrouwenscontactpersonen

   Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een belangrijke schakel in een sportvereniging. Het geeft sporters de kans om melding te maken van en steun te zoeken bij ongewenst gedrag. In deze opleiding krijgen vertrouwenscontactpersonen de juiste informatie en kennis waardoor zij deze rol op zich kunnen nemen binnen de vereniging. Leer meer over de rol en de positie van een VCP binnen een vereniging, ontvang handvaten om vertrouwelijke gesprekken te voeren en leer hoe je binnen het beleid kan functioneren, te reflecteren en om te gaan met emoties. Ook wordt er ingegaan op de verwijzingen die mogelijk zijn bij een melding. Lees meer

   • Voorbereidende online module (30 min) en twee digitale bijeenkomsten
   • 11 en 18 mei
   • Minimaal 6 en maximaal 20 deelnemers

   Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Toch interesse? Laat het Manon weten via manon@negen.nl. Wellicht kan de opleiding bij genoeg interesse later in het jaar of volgend jaar nogmaals gestart worden.

   Gratis deelnemen?

   Interesse om kosteloos deel te nemen aan één of meerdere opleidingen? Dat kan! Geef je interesse door via bovenstaande buttons. Als partner van het Nederweerts Sportakkoord heb je voorrang om als eerste deel te nemen aan de opleidingen. Op basis van het aantal aanmeldingen en de geldende corona richtlijnen bekijken we hoeveel deelnemers er per vereniging kunnen deelnemen en wanneer en hoe (fysiek of digitaal) de opleidingen georganiseerd worden. Hierover word je later nog geïnformeerd.

   Zelf een aanvraag indienen?

   Laat ons weten op welk gebied jouw vereniging ondersteund of geïnspireerd wil worden. Wij bundelen de vragen en bekijken samen met de Adviseur Lokale Sport of er een opleidings- of ondersteuningsmogelijkheid is die we vanuit de services (gedeeltelijk) kunnen financieren!

   Neem bij vragen of interesse contact op met verenigingsondersteuner Manon van Veghel via manon@negen.nl of bel naar 06-28391997.