Verenigingsondersteuning

We zijn betrokken verenigingsondersteuners, dagelijks in de weer om verenigingen te ondersteunen en klaar te maken voor de toekomst. “Overal waar we komen, zien we kansen. En we komen niet alleen bij de vereniging die aan de bel trekt. Iedere vereniging die dat wil, kan op onze steun rekenen. Samen zorgen we voor vitale verenigingen”

Verenigingen staan voor grote uitdagingen

“Het aantal mensen dat lid is van een vereniging neemt af. Vrijwilligers zijn lastig te vinden, besturen kampen met een tekort aan leden en trainers. Toch is nog altijd 25% van de mensen in Nederland lid van een vereniging. Gelukkig maar, want lokale sportverenigingen zijn van groot belang voor de leefbaarheid in steden en dorpen”. Dat betekent wel dat verenigingen mee moeten bewegen met ontwikkelingen en zich moeten voorbereiden op de toekomst. “Hier zijn veel manieren en oplossingen voor, maar we zien wel 1 rode draad in de manieren die succesvol zijn: samenwerken. En dat kan op veel verschillende manieren”.

Samen werken aan samenwerken

“We zien steeds grotere samenwerkingsverbanden van verenigingen ontstaan om samen verder te komen, zoals De Bengele Beweegt. Verenigingen die samenwerken en die van De Bengele dé ontmoetingsplek voor jong en oud maken. Ze creëren nieuw sportaanbod voor mensen met een beperking onder de naam Special Sportmix. En jaarlijks organiseren ze het Bengele Beweegt Beach Event. Het beweegmaatje van iedereen, Bennie Bengele, geeft sportieve tips en heeft zijn eigen beweegpas, zodat inwoners uit Nederweert kennis kunnen maken met de sportieve omgeving van De Bengele." Met een klein beetje hulp komen deze verenigingen samen een heel eind”.

“We zien gelukkig steeds meer verenigingen nieuwe ideeën ontwikkelen en zichzelf anders organiseren om ook in de toekomst vitaal te blijven. Verenigingen werken vaker projectmatig, zodat de belasting van vrijwilligers minder wordt. Anderen kiezen er voor kinderen en jongeren meer te betrekken en een rol te geven in bijvoorbeeld een mini-bestuur. Kinderen zijn de toekomst, ze hebben een frisse kijk op dingen en weten zelf als geen ander waar de jeugd behoefte aan heeft. Sommige verenigingen kiezen voor een meer rigoureuze oplossing en huren samen betaalde bestuurders in. Een andere oplossing is te kiezen voor een omni-vereniging. Een vereniging met verschillende takken van sport onder één naam én bestuur. Zo zijn er minder vrijwilligers nodig en kan gezamenlijk inkoop gedaan worden. Meer dan genoeg mogelijkheden dus”.

Elke vereniging is anders

Daarom is er ook niet één oplossing die we overal kunnen toepassen. Het is maatwerk, wat niet zonder slag of stoot gaat. We proberen vooral samen na te denken over het vitaal houden van verenigingen en dat doen we met enorm veel plezier. Wij gaan graag de uitdaging aan. Jouw vereniging ook?”