De totstandkoming van het Sportakkoord

In 2018 is het Nationaal Sportakkoord gesloten om de sport te versterken en de maatschappelijke kracht van sport optimaal te benutten. Dat lukt alleen als we daar lokaal uitvoering aan geven. Daarom is in het verlengde van het landelijke akkoord in de gemeente Nederweert gewerkt aan een lokaal sportakkoord. Het sportakkoord is een set afspraken tussen sportaanbieders, maatschappelijke partners, gemeente en ondernemers. Het legt vast door wie en hoe wordt samengewerkt. De betrokken partijen beslissen samen over de inhoud en nemen samen verantwoordelijkheid voor de uitvoering.

Om ervoor te zorgen dat mensen in beweging blijven, dat iedereen mee kan doen en dat onze sportverenigingen vitaal blijven, zijn we samen aan de slag om te komen tot een lokaal Sportakkoord. Op woensdag 27 november 2019 hebben we samen met betrokken partners en inwoners nagedacht over gezamenlijke dromen en ambities voor de sport in Nederweert. We gingen op zoek naar antwoorden op vragen, zoals hoe zorgen we ervoor dat sport en bewegen voor iedereen mogelijk is? Hoe zorgen we dat onze kinderen gezond opgroeien? En wat is ervoor nodig dat iedereen zich thuis voelt bij een vereniging.

De ambities die tijdens de startbijeenkomst naar voren zijn gekomen, zijn vervolgens vertaald naar concrete acties om te kunnen komen tot een lokaal sportakkoord. Ook kinderen van verschillende basisscholen hebben meegedacht. Zij waren voor even baas van Nederweert. En bedachten de mooiste idee├źn, zoals een beweegpark, en crossbaan en een gezonde kantine. De sportformateur is aan de slag gegaan met alle input en heeft deze verwerkt in het Nederweerts Sportakkoord. Die kun je hieronder lezen: